Home > Uncategorized > Oktober 2018 – Februari 2019

Oktober 2018 – Februari 2019

18 maart 2019

Orde op zaken

Vier maanden heb ik gewerkt aan het ordenen van alle beeldend werk wat ik de moeite waard heb bevonden te bewaren (in de periode 1952 – 2018) en wat op diverse plekken in huis, atelier en bergingen lag opgeslagen. Misschien had dit te maken met het feit dat ik de leeftijd van 80 jaar naderde en een beetje orde op zaken wilde stellen. Kijken wat ik nog de moeite waard zou vinden om te blijven bewaren en tegelijk om mij te bezinnen op de vraag waar ik al die jaren beeldend mee bezig ben geweest. Om vervolgens datgene op te ruimen wat ik achteraf niet goed meer vind en alles wat ik nog niet eerder gefotografeerd had digitaal vast te leggen. Te zijner tijd kan mijn artistieke nalatenschap dan bestaan uit een verzameling foto’s te vinden in één overzichtelijk computerbestand en/of op één simpele memory-stick. Afgezien natuurlijk van het werk wat verkocht is, weggegeven of wat nabestaanden op dat moment niet willen wegdoen.

Het is een ware ontdekkingsreis geworden. Regelmatig werd ik verrast doordat ik werk onder ogen kreeg waarvan ik het bestaan vergeten was. Zo ontdekte ik dat ik in de jaren 1962 – 1966, toen ik in Utrecht studeerde, in mijn kleine studentenkamer, heel veel getekend heb. Inhoudelijker belangrijk was de constatering dat ik veel minder spontaan en veel meer bedacht aan het werk ben geweest toen ik naar het gebruik van olieverf overschakelde en dat ik in de loop der jaren thema’s die achteraf gezien veelbelovend waren, heb laten liggen om weer eens andersoortig werk te gaan maken. Ook een beetje spijt dus, hier en daar. Gelukkig merk ik dat ik door het hele proces ook inspiratie heb opgedaan om nu gewoon weer verder te gaan, en zeker ook het tekenen weer intensiever zal gaan beoefenen.

Parallel aan het ordenen en opruimen van mijn ‘productie’ heb ik het atelier gereorganiseerd, zodat al mijn werk daar kon worden samengebracht. Ik heb er meer ruimte gecreëerd en een gedeelte van een wand  vrijgemaakt waar ik afwisselend één of meer teruggevonden verrassingen kan ophangen. Hieronder enkele ‘teruggevonden’ tekeningen uit de zestiger jaren.

1963 6.1

1963 5

 

 

Categorieën:Uncategorized
%d bloggers liken dit: