Oktober 2018 – Februari 2019

Orde op zaken

Vier maanden heb ik gewerkt aan het ordenen van alle beeldend werk wat ik de moeite waard heb bevonden te bewaren (in de periode 1952 – 2018) en wat op diverse plekken in huis, atelier en bergingen lag opgeslagen. Misschien had dit te maken met het feit dat ik de leeftijd van 80 jaar naderde en een beetje orde op zaken wilde stellen. Kijken wat ik nog de moeite waard zou vinden om te blijven bewaren en tegelijk om mij te bezinnen op de vraag waar ik al die jaren beeldend mee bezig ben geweest. Om vervolgens datgene op te ruimen wat ik achteraf niet goed meer vind en alles wat ik nog niet eerder gefotografeerd had digitaal vast te leggen. Te zijner tijd kan mijn artistieke nalatenschap dan bestaan uit een verzameling foto’s te vinden in één overzichtelijk computerbestand en/of op één simpele memory-stick. Afgezien natuurlijk van het werk wat verkocht is, weggegeven of wat nabestaanden op dat moment niet willen wegdoen.

Het is een ware ontdekkingsreis geworden. Regelmatig werd ik verrast doordat ik werk onder ogen kreeg waarvan ik het bestaan vergeten was. Zo ontdekte ik dat ik in de jaren 1962 – 1966, toen ik in Utrecht studeerde, in mijn kleine studentenkamer, heel veel getekend heb. Inhoudelijker belangrijk was de constatering dat ik veel minder spontaan en veel meer bedacht aan het werk ben geweest toen ik naar het gebruik van olieverf overschakelde en dat ik in de loop der jaren thema’s die achteraf gezien veelbelovend waren, heb laten liggen om weer eens andersoortig werk te gaan maken. Ook een beetje spijt dus, hier en daar. Gelukkig merk ik dat ik door het hele proces ook inspiratie heb opgedaan om nu gewoon weer verder te gaan, en zeker ook het tekenen weer intensiever zal gaan beoefenen.

Parallel aan het ordenen en opruimen van mijn ‘productie’ heb ik het atelier gereorganiseerd, zodat al mijn werk daar kon worden samengebracht. Ik heb er meer ruimte gecreëerd en een gedeelte van een wand  vrijgemaakt waar ik afwisselend één of meer teruggevonden verrassingen kan ophangen. Hieronder enkele ‘teruggevonden’ tekeningen uit de zestiger jaren.

1963 6.1

1963 5

 

 

Categorieën:Uncategorized

NIEUWE TEERPRINTS

Al wandelend vind ik van tijd tot tijd weer een interessante asfalt-reparatiefiguur (Teerprint). Wegwerkers hanteren duidelijk een persoonlijk ‘handschrift’ bij het aanbrengen van de reparaties.

Goedereede                                                                   Driebergen

IMG_2028 (2)                  Driebergen

Categorieën:Uncategorized

EXPOSITIE KEIZERSGRACHTKERK

17 Maart

Inmiddels is de eerste bezoekmiddag achter de rug. Een opgewekt gezelschap van vrienden, bekenden en familieleden nam ruim de tijd om rond te kijken en in gesprek te gaan. Dat laatste ervaar ik als uitermate stimulerend; ervaren of ik er in geslaagd ben mijn doel te bereiken: het maken van evocatief werk, dat verleidt tot wat langer kijken en de verbeelding activeren. En daarover dan in gesprek.

In twee teksten bood ik bezoekers een nadere inkijk in mijn werkwijze, de keuzes die ik maak, dingen die ik al werkend/onderzoekend ontdek. En een korte kennismaking met mijn levensvisie. In een kerkelijke omgeving geen onbekend fenomeen. Beetje nostalgie met good old Abraham Kuyper als schutspatroon.

3 Mei

Een tweede, kleinere, groep komt 3 mei, vier dagen voordat er op 7 mei een einde komt aan de expositie. Intussen heb ik één verkocht werk vervangen door een ander.

Categorieën:Uncategorized

EXPOSITIE TUINZAAL KEIZERSGRACHTKERK AMSTERDAM

28 januari 2018 Commentaar uitgeschakeld

5 Februari 2018

De tentoonstelling is ingericht in de Tuinzaal en de directe omgeving (gang, hal). 25 werken geven een indruk van mijn werk van de laatste 15 jaar: enkele ‘miniaturen’, een paar middelgrote formaten en gelukkig een tiental van 1 x 1 m, waaronder het recente werk. Verbindend  thema: ‘Onderweg’.

Het werk hangt er van af nu tot en met de maand april. De zaal is in elk geval op zondag open, na de kerkdienst (10.30 – 11.30) als gemeenteleden en andere belangstellenden er koffie drinken en bijpraten.  De toegang naar  de zaal is via de deur rechts van de hoofdingang van de kerk. Doordeweeks is die deur niet altijd open, maar als je aanbelt is de kans groot dat de koster of een andere medewerker je binnenlaat.  Als je zekerheid wilt over een bezoekmoment is het verstandig mij even te bellen (06 13694950). Er komt later in de maand een middag waarop ik je graag persoonlijk ontvang. De datum publiceer ik binnenkort in deze Berichtenrubriek.

 

 

Categorieën:Uncategorized