IN WORDING

De fotoserie hieronder brengt het ontstaan van een collage in beeld, gedurende de periode 1 maart t/m 26 april 2011

1. Het begin is de vondst van een fragment dat mijn aandacht trok door de kleuren, de lijnen met een duidelijke ‘vaart’ en de suggestieve vorm.

P13 01 (800x514)

2. Ik onderzoek de kracht van het stuk door er een zwart fragment aan toe te voegen. Het geeft het beginfragment een steviger basis.

P13 02 (800x730)

3. Nu voeg ik blauw en geel toe. Geel verwarmt het beeld.  Met zwart, grijs en oker ontstaat er een beproefde kleurcombinatie. De compositie wringt nog.

IMG_3506

4.  Het beeld is te hard. Ik maak de compositie losser, door lichtere elementen toe te voegen. (De foto is ‘avonds gemaakt, daardoor is het wit verkleurd).

IMG_3508

5. Het verdwijnen van de scherpe contour bovenin lijkt me een verlies en de witte scheurlijnen zijn te grof. De balans is nog niet goed. Ik vervang het gele door een blauw fragment en snij hier en daar iets bij. Dat schept meer ruimte.

IMG_3509

6. Het werk dreigt een beetje saai geworden. Het zwart aan de onderkant snijdt het beeld teveel af. Door nieuwe,  zwarte, elementen toe te voegen  wordt de compositie levendiger. Er is ook meer relief. Tijd voor een slotoffensief: hoeken bijsnijden, scheurlijnen weghalen of aanscherpen, hier en daar iets bijschilderen

IMG_3768

 8.  Het beeld bleef toch een beetje onbevredigend, te afgesloten aan de onderkant. De oplossing  kwam bij toeval. Toen het werk klaar stond voor een tentoonstelling in Galerie P’Arts’, in Zeist, stond het op zijn kop tegen de wand. En ineens zag ik meer balans, meer dynamiek, met een mooier ritme en mooier licht.  Het was ‘evocatiever’. Er drong zich ook een titel op: Voorjaar in Nieuwkoop. En zo is het vervolgens verkocht.

IMG_3917

%d bloggers liken dit: