Teerprints

TEERPRINTS,  foto’s van asfaltreparaties

Jarenlang verbaasde ik mij, al fietsend, over de wonderlijke figuren die er in en op het oude en verweerde asfalt van een  polderweg te zien waren. Het waren reparatievormen, ontstaan doordat er steeds weer gaten en scheuren in het wegdek moesten worden gedicht.  Een slappe veengrond, zware druk van melkauto’s en tractoren, hitte, strenge vorst, droogte en vochtigheid: alles werkte samen in een permanent verweringsproces. De wegwerkers, die de reparaties uitvoerden met diverse soorten materiaal, boetseerden in en rond de scheuren de wonderlijke figuren die je er met goed zoeken kon vinden.

In maart 2006 begon ik met het maken van foto’s, op verschillende momenten in het jaar, vroeg en laat op de dag, bij wisselende weersomstandigheden. Dat ging door tot mei 2009, toen het oude wegdek werd  vervangen door glanzend nieuw asfalt.

Ik trof tot mijn verbazing een enorme verscheidenheid aan figuren aan, in een grote variatie aan kleuren: alles tussen gitzwart en vaalgrijs en soms ook onverwachte zilver- en pasteltinten, al naar gelang de lichtinval en de vochtigheid van het materiaal.

Ik noem de foto’s ‘Teerprints’. Teer, vanwege het materiaal waaruit de reparatiefiguren zijn gevormd (en waar inmiddels geen teer meer in werd verwerkt), maar ook vanwege de ragfijne scheurlijntjes en de rafelranden van de vormen.

Hier volgt een kleine selectie uit een verzameling van honderden foto’s.

     

In de jaren na 2009 heb ik op meerdere locaties in mijn omgeving en verder weg ook wel boeiende figuren gevonden maar nooit in die hoeveelheid als op het weggedeelte waar bovenstaande foto’s zijn gemaakt. Moderne reparatiemethoden leveren eenzijdig en weinig ‘artistiek’ beeldmateriaal. Nu de asfalt-industrie hard op weg is om zelf-herstellend materiaal te ontwikkelen wordt de kans op het ontstaan van nieuwe grafisch interessante figuren steeds kleiner.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: